camerapresentatie-tips

De volgende camerapresentatie-tips kunnen je helpen bij het maken van een goede videoproductie:

bereid jouw spreektekst voor

Let erop dat jij in deze tekst de aandacht richt op het enthousiast maken van jouw klanten. Informeren kun je doen in teksten op jouw website, in folders, in advertenties, enz.

Tijdens deze tekstvoorbereiding is het slim om bedachte teksten eerst uit te spreken. Voel aan of het lekker loopt. Als het nog niet lekker loopt moet je het herformuleren. Daarna kun je ze opschrijven.

gebruik spreektaal

Spreektaal schept eerder vertrouwen dan schrijftaal.


Het komt namelijk meer van binnenuit. Het is geloofwaardiger. Zo kun jij beter contact maken met jouw kijkers.

lees niet voor

Voorlezen is saai. Je wilt toch niet dat de kijkers van jouw videoproductie in slaap vallen?

Je hoeft de tekst niet uit je hoofd te kennen. Zorg dat jij de tekst levendig en enthousiast presenteert.

video opnemen in losse delen

Als je een videoproductie in meerdere losse delen opneemt hoef je de spreektekst ook niet volledig uit je hoofd te kennen. Het hoeft echt niet allemaal in één opname! In de eindmontage wordt de video een geheel.

Het is hierbij ook mogelijk om een paar onderwerpen los van elkaar te presenteren. In de montage kun je met korte titel-tekstjes / ‘subkopjes’ de losse onderwerpen in beeld brengen.

maak contact met jouw kijker

Kijk in de camera om contact te maken met jouw kijker. Als je meerdere keren wegkijkt door bijvoorbeeld naar jouw spreektekst te kijken is het contact al enkele malen weg geweest. Dit voelt niet goed voor jouw publiek. Het gevoel van contact is namelijk belangrijk in een videoproductie.

houd het kort en simpel

Blijf bij de essentie van wat je wilt vertellen. Laat niet te veel onderwerpen aan bod komen. Als je veel te vertellen hebt is het zinvol om meerdere video’s te maken. Drie keer een paar minuten kijken is beter te doen voor jouw publiek dan in één keer een hele lange video.

glimlach

Toon een glimlach af en toe. Het hoeft niet allemaal zo serieus!


Ook in een zakelijke presentatie wordt het zeker gewaardeerd als je een paar keer glimlacht. Dat vind jij toch ook prettig?

ontspan

Rustig overkomen straalt professionaliteit uit.

Door de ogen kort te sluiten en een aantal keer diep in en uit te ademen kun je voordat je begint ontspannen.

Leave your thought