lichaamshouding in een video

Wist jij dat meer dan de helft van onze communicatie lichaamstaal is? Vaak denken we dat gesproken taal het belangrijkste is. Dat is niet zo.

Meer dan 90 % van de impact die je hebt op jouw videopubliek is wat je niet zegt! We gaan het hebben over de lichaamshouding in een video.

We beginnen met de voeten.

voeten stevig op de grond

In een staande houding is fysieke stabiliteit belangrijk. Af en toe een stukje heen en weer bewegen kan natuurlijk wel. Blijf hierbij wel binnen het beeldkader van jouw video-opname. Zorg ervoor dat je uiteindelijk altijd terugkomt in een stevige houding met de voeten naast elkaar. In deze stabiele basishouding moet je gemakkelijk terug kunnen komen, zeker als je een beetje onzeker of wiebelig bent.

We gaan verder met de schouders.

schouders rechthouden

Houd de schouders recht.

Laat ze niet voorover hangen. Trots je borst naar voren houden en je schouders naar achteren is ook geen houding die professionaliteit uitstraalt. Zet je twee voeten naast elkaar. Ze moeten een denkbeeldige rechthoek met de schouders maken. Dit is goed te oefenen voor de spiegel.

rug rechthouden

Zowel staand als zittend ziet het er meestal beter uit als je jouw rug recht houdt. Een kromme rug naar voren of een meer holle rughouding naar achteren ziet er minder professioneel uit dan een rechte rughouding. Bovendien is het ook de meest gezonde houding.
In een zittende houding kun je natuurlijk wel af en toe meer variëren. Als je bijvoorbeeld op een bank zit is een beetje achterover leunen niet verkeerd. Wanneer je iets uitlegt kun je weer een beetje voorover leunen.

gebruik je handen

Om een presentatie te verlevendigen is het zinnig gebruik te maken van handbewegingen.

Belangrijk hierbij is wel dat je weet wat je doet en niet onrustig overkomt. Het handgebruik dient natuurlijk over te komen door bijvoorbeeld bepaalde woorden met handgebaren uit te beelden of de nadruk erop te leggen.
Het is slim om over deze handgebaren na te denken. Je kunt ze net zoals de spreektekst voorbereiden. Bijvoorbeeld door de handgebaren als aantekeningen in je spreektekst te schrijven. Spreek je over een opsomming die genummerd is, laat de nummers dan zien met de vingers. Een tweede voorbeeld is het maken van een vuist als je samenvat.

open je handen

Een open houding naar je videopubliek toe is belangrijk. Met gesloten armen wordt een barrière gevormd en dat is niet de bedoeling! Je handen openvouwen schept een gevoel van openheid.

handen niet in zakken

Handen in je broekzakken houden tijdens een videopresentatie ziet er bijna altijd slordig en ongeïnteresseerd uit. Misschien denk je nu: ‘Maar mannen in pak staan vaak met hun handen in de zakken!’ Dat klopt.

Alleen zul je ze dat niet vaak zien doen als ze een presentatie houden. Stel je maar eens voor hoe het er uit zal zien als iemand een hele presentatie houdt met de handen in de broekzakken. Ja, precies! Niet netjes dus. Hierbij wordt er natuurlijk wel vanuit gegaan dat we spreken over een zakelijke en formele presentatie.

handen en armen langs je lichaam houden

Een neutrale staande houding is het houden van de handen en armen langs je lichaam. Misschien is het voor jou moeilijk om op een natuurlijke wijze je handen te gebruiken in een videopresentatie. Dan is het een goed idee om deze staande houding af te wisselen met de staande houding zoals beschreven in de volgende alinea.

handen en armen achter je rug

Een tweede prima neutrale staande houding is het houden van de handen en armen achter de rug. De armen worden hierbij recht gehouden en de handen houden elkaar vast op het onderste gedeelte van je rug. Deze houding biedt meer zekerheid als je onrustig bent en de neiging hebt teveel te doen met je handen. Als je in een gevoel van onrust of onzekerheid je handen langs je lichaam houdt, zul je sneller rare hand- en armbewegingen maken dan wanneer je ze in zo’n situatie achter de rug houdt.

glimlach af en toe

Ook in een zakelijke videopresentatie is het prettig om de spreker af en toe te zien glimlachen.

Dit geeft de kijker van jouw video een rustgevend gevoel, omdat ze dan een authentiek mens zien spreken.
Houd er wel rekening mee dat dit geen geforceerde glimlach is. Dat ziet er nooit goed uit. Als je moeite hebt met glimlachen voor de camera doe het dan gewoon niet.

kijk recht in de camera

Recht in de camera kijken tijdens een videopresentatie is belangrijk. Als dit niet gedaan wordt is het te vergelijken met iemand niet aankijken in een gesprek. Zeer onpersoonlijk dus! Kijk daarom recht in de camera tijdens het presenteren.

Leave your thought