stemgebruik tijdens presenteren in een promotievideo

We gebruiken onze stem meestal zonder erover na te denken.

Voordat je een presentatie gaat doen in een promotievideo is het toch zeker nodig hier aandacht aan te geven. Zonder het te weten kan jouw manier van spreken bijvoorbeeld te snel of zonder pauzes zijn. Deze aandacht voor het stemgebruik kan daarom het verschil maken tussen wel of niet succesvol presenteren in een videoproductie. Vanaf het begin van jouw verhaal moet je helder en energiek klinken, zodat het duidelijk is dat je iets te melden hebt.

spreek niet monotoon

Verschil aanbrengen in toonhoogte is belangrijk voor een interessante voordracht. Het maakt de presentatie levendiger. Mensen die zingen hebben hier vaak minder moeite mee.

Jij vindt het toch ook vervelend om te luisteren naar iemand die altijd maar op één toonhoogte spreekt? Zo is een kakelende hoge stem bijvoorbeeld niet fijn om aan te horen. Een monotone lage spreker is dat ook niet. Je hebt zeker wel een keer een presentatie meegemaakt waarbij de spreker laag en vlak sprak. De kans is groot dat het moeilijk was om enthousiast te worden over het verhaal, ook al was de inhoud belangrijk voor je.

Om te checken hoe jouw stemgebruik overkomt doe je er goed aan iemand anders te vragen hoe je klinkt.

vraag een vriend of collega hoe je klinkt

Niet alleen voor het checken van variatie in toonhoogte is dit aan te raden. Veel mensen vinden zichzelf namelijk raar klinken als ze hun stem terughoren op een opname. Als jij dit ook denkt na het maken van een videoproductie kun je een vriend of collega vragen of jouw stem prettig klinkt.

Jezelf duidelijk uitdrukken voor de camera kan soms als ‘overdreven’ ervaren worden. Zeker als je nog niet veel ervaring heb met spreken in een videoproductie. Het gevoel van ‘raar doen’ kan ontstaan. Jouw kijkers zullen dat meestal niet zo ervaren, zeker als ze jou niet kennen.

schrijf aanwijzingen in de spreektekst

In de kantlijn van de spreektekst is het aan te raden om te schrijven wat je wilt doen met je stem.

Omlaag of omhoog, sneller of juist wat langzamer. Welk woord (of zinsdeel) benadrukt moet worden.

Benadrukken van bepaalde tekstdelen is belangrijk om de presentatie goed te maken.

benadrukken en pauzes

De belangrijkste woorden (of zinsdelen) worden meestal luider, hoger en soms ook langer uitgesproken.

Bijvoorbeeld: ‘Die videoproductie is ook ééééérg goed.’ Luider en hoger uitgeproken wordt in dit voorbeeld het woord ‘Die’. Het woord ‘ééééérg’ wordt langer uitgeproken.

Het benadrukken van woorden kan ook komisch werken. Een licht komische noot aanbrengen in je presentatie kan lucht geven aan een zakelijk geheel. Dit is op meerdere manieren te doen. Een aantal grappen in de spreektektst verwerken is mogelijk.

Met de stem is het onder andere te doen door het uitrekken van een woord.

uitrekken van woorden

Het kan licht komisch werken als je een woord uitrekt en langer uitspreekt. Door bijvoorbeeld het woord maar uit te rekken tot mááááááár, benadruk je dit woord op een amusante wijze. Je pakt hierdoor meteen de aandacht van je kijkers, bijvoorbeeld: ‘Ja, mááááááár ik denk daar anders over.’

Een korte pauze vóór het woord dat je wilt benadrukken is ook mogelijk. Alles wat voor en na de stilte komt krijgt meer aandacht van jouw kijkers.

korte pauzes na elke zin

Pauzeer kort na elke zin. Daarmee maak je het spreektempo aangenaam en het geeft de tijd om goed adem te kunnen halen.

pauzeer ook wat langer

Na een alinea in de spreektekst is het zinvol iets langer te pauzeren. Hiermee geef je jouw publiek de gelegenheid om de informatie te verwerken.

stop met stopwoordjes

Stopwoordjes zoals ‘oké’, ‘ehh’, ‘toch?’ ‘dus’, ‘umm’, ‘zeg maar’ gebruiken we vaak onbewust. Meestal om al pratend kort na te kunnen denken. Veel stopwoordjes gebruiken wordt door kijkers snel als irritant ervaren.

spreek niet te snel

Een snelle spreker verliest de aandacht.

articuleer

Spreek alle spraakklanken duidelijk uit.

spreek niet te zacht

Een laag spreekvolume komt angstig over en je presentatie wordt daardoor niet overtuigend. Een goed spreekvolume straalt zelfverzekerdheid uit en wekt de interesse van jouw kijkers.

warm eventjes op

Voordat je begint met het spreken in een promotievideo is het zinvol eventjes op te warmen. Oefen de spreektekst de eerste keer zonder de camera aan te zetten. Je zult merken dat dit daarna de eerste opname spontaner maakt.

blijf spontaan

Blijf zo spontaan mogelijk tijdens het opnemen van een promotievideo. Dat kan misschien moeilijk zijn als presenteren niet jouw sterkste kant is. Toch is spontaan presenteren het beste.

Oefen de spreektekst goed. Dan is de kans groot dat daar in ieder geval niet meer over hoeft worden nagedacht. Leg de focus vervolgens op de gebaren die je maakt. Let ook op jouw lichaamshouding.

Over de lichaamshouding tijdens het presenteren in een video kun je in het volgende blogartikel meer lezen door op onderstaande link te klikken:

lichaamshouding in een video

Leave your thought